Eiwitten, gehydrolyseerde eiwitten, aminozuren

Naar aanleiding van de vraag waarom sommige sporters hun zweet zo naar amoniak ruikt, is het nuttig het een en ander over eiwitten in de voeding te verduidelijken.

Eiwitten spelen slechts een zeer beperkte rol in het energiemetabolisme. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en bevatten een aminogroep ( NH3) . Aminozuren kunnen gebruikt worden in de gluconeogenese (opnieuw aanmaken van suiker) of als brandstof in een oxydatieproces. Dit gaat gepaard met de vrijzetting van een amoniuim groep. De urine en het zweet kan dan een echte  amoniak geur hebben. Sporters die te vaak nuchter trainen of krachtsporters die teveel eiwitrijke voeding gebruiken kunnen hier last van hebben. Best is dan de voedingsgewoonte te herbekijken.

Eiwitten zijn vooral belangrijk in het herstel, dus na de sportisnspanning! of in het kader van krachttraining.

Vooral de vertakte aminozuren leucine, isoleucine en valine blijken het meest bij te dragen aan het spierherstel na zware ispanningen.

Moeten we nu allen aan de aminozuren na het sporten? Nee zeker niet. Eiwit rijke voeding of drank na intnesieve sportinspanningen doet al heel wat. Dit kan gerust door recreanten gehanteerd worden. (Yoghurt, kip, ei, tonijn…) Jonge competitiesporters kunnnen gebruik maken van zgn. whey proteinen. Deze eiwitten zijn afkomstig van melkwei en zijn goedkoper in productie. Gehydrolyseerde eiwitten worden sneller opgenomen en zijn wat duurder. Zuivere aminozuren zijn nog duurder en daarom vooral bedoeld voor de (professionele) competitiesporter die een snelle recuperatie beoogd. 

Een ideale hersteldrank bevat naast 1g/kg lichaamsgewicht koolhydraten (om het verlies terug op te vullen) dus ook 15 à 20 g gehydrolyseerde eiwitten en 5 à 10 g leucine.

meer leesvoer

Ook interessant voor jou