Eiwitten, gehydrolyseerde eiwitten, aminozuren
Eiwitten spelen slechts een zeer beperkte rol in het energiemetabolisme. Aminozuren zijn de bouwstenen van eiwitten en bevatten een aminogroep ( NH3) . Aminozuren kunnen gebruikt worden in de gluconeogenese (opnieuw aanmaken van suiker) of als brandstof in een oxydatieproces. Dit gaat gepaard met de vrijzetting van een amoniuim groep. De urine en het zweet kan dan een echte amoniak geur hebben. Sporters die te vaak nuchter trainen of krachtsporters die teveel eiwitrijke voeding gebruiken kunnen hier last van hebben. Best is dan de voedingsgewoonte te herbekijken.
Eiwitten zijn vooral belangrijk in het herstel, dus na de sportisnspanning! of in het kader van krachttraining.
Vooral de vertakte aminozuren leucine, isoleucine en valine blijken het meest bij te dragen aan het spierherstel na zware ispanningen.
Moeten we nu allen aan de aminozuren na het sporten? Nee zeker niet. Eiwit rijke voeding of drank na intnesieve sportinspanningen doet al heel wat. Dit kan gerust door recreanten gehanteerd worden. (Yoghurt, kip, ei, tonijn…) Jonge competitiesporters kunnnen gebruik maken van zgn. whey proteinen. Deze eiwitten zijn afkomstig van melkwei en zijn goedkoper in productie. Gehydrolyseerde eiwitten worden sneller opgenomen en zijn wat duurder. Zuivere aminozuren zijn nog duurder en daarom vooral bedoeld voor de (professionele) competitiesporter die een snelle recuperatie beoogd.
Een ideale hersteldrank bevat naast 1g/kg lichaamsgewicht koolhydraten (om het verlies terug op te vullen) dus ook 15 à 20 g gehydrolyseerde eiwitten en 5 à 10 g leucine.
meer leesvoer
Ook interessant voor jou
Wie is Robert Marchand?
Kan iemand van meer dan 100 jaar nog met de fiets rijden? Kan dat nog met een racefiets? Kandat nog competitief?
Karvonen en maximale hartfrequentie
Hoe mijn harslagmeter gebruiken? Kan ik 220- de leeftijd gebruiken om mijn maximale HF te berekenen?