sportlab leuven

conditietesten

Grosso modo bied ik fietstesten en looptesten aan.

Deze worden niet door het riziv terugbetaald. Ze vereisen steeds voorafgaand (max. 1 jaar oud) een sportmedische keuring inclusief ECG.
Zo deze niet in het bezit is,  verloopt deze keuring een week vooraf gaand aan de test zodat doelstellingen en het protocol al eens besproken worden. Anders gebeurt dit vlak voor de test. Bij klachten of risicofactoren gebeuren zij steeds onder ECG registratie.( enkel fiets) 

Het uitvoeren van inspanningstests is slechts toegelaten na een medisch geschiktheidsonderzoek en onder supervisie van een (keurings)arts. Dit is het duidelijke antwoord van de Orde van geneesheren (35.47 kB) op de vraag of inspanningstests met of zonder lactaatafnames ook door niet-artsen (trainers, verzorgers, ...) mogen worden uitgevoerd.
 

 


Apparatuur:  -cyclus 2 avantronic. Gekoppeld aan een medisoft ergocard.


                    -Professionele loopband Johnson gekoppeld aan de medisoft ergocard.
 

conditietesten

De bedoeling is, om mensen die een hartslagmeter of wattmeter gebruiken, helpen correcter te trainen en  hun groeimogelijkheden en talent te evalueren.
 

Waarom ergospirometrie? Het grote voordeel van ergospirometrie is dat het heel wat informatie geeft over enerzijds de werking van het hart ( frequentie, slagvolume aan de hand van de zuurtsofpols) en de longen ( zoals ademminutenvolume, ademfrequentie, teugvolume, hyperventilatie?) en anderzijds een pak informatie over je energiemetabolisme. ( tot waar verbrand je vetten?, is je aerobe energievoorziening wel voldoende uitgebouwd? train je teveel in het rood?). In combinatie met lactaatmetingen kunnen hartslagzones dan heel nauwkeurig afgebakend worden.

.
Ergospirometrie kan gebeuren op loopband of fiets. Dit zal meestal jou eigen fiets zijn die gemonteerd wordt op een cyclus 2 avantronic.
Er zijn verschillende testprotocollen.  Meest gebruikte protocollen hebben  blokken van 5, 6 of 8 minuten met toenemende belasting in snelheid of weerstand per blok.
Voor puur VO2 max bepalingen worden kortere protocols gebruikt (cfr. brandweer).( 2 à 3 min steps)


De test wordt onmiddelijk nadien besproeken of nagestuurd.. Of we plannen een moment om het samen eens te bekijken en mondeling ook verder toe te lichten Uitleg en advies wordt gegeven in functie van het beoogde doel. Alsook algemeen trainingsadvies. Geen uitgewerkte individuele schema’s..
Zo gewenst kan er wel doorverwezen worden naar een bewegingswetenschapper, coach of trainer voor verdere individuele begeleiding.

 

 

 

inspanningstest met ergospirometrie 140euro
inspanningstest met ergospirometrie en lactaatcurve 160 euro
indien combinatie keuring + inspanningstest -50% prijs van de keuring.