sportlab leuven

sport en kinderen

Opgroeiende kinderen en sport

sport en kinderen

Kinderen vertonen vaak een specifieke sportproblematiek die te maken heeft met hun leeftijd en hun maturiteit.

Er gaat nogal wat talent verloren omdat kinderen vaak te laat of te vroeg matuur zijn voor de sport die ze uitkiezen. De categorieën waarin kinderen aan competitie doen zijn immers volgens hun leeftijd en niet volgens hun maturiteit. Daarom is het zeer belangrijk om een idee te hebben over de maturiteit van jonge sporters. Dit kan door een klinisch onderzoek en een aantal (technische) metingen nagekeken worden. Naast de problematiek van de maturiteit in de sport is er ook nog een zeer belangrijk 'relatief leeftijseffect'. Het is extreem opvallend hoeveel kinderen, in competitiesport, die doorbreken van provinciale naar nationale wedstrijden hun geboortemaand in het 1ste of 2de trimester ligt. Uitleg en eigenonderzoek kan je terugvinden op de blog.

Via de radioloog kunnen we een idee hebben over de botmaturiteit. Maar ook via eenvoudige antropemetrische opmetingen kunnen we al een zeer goed idee hebben over de maturiteit, piek groeisnelheid en over de gestalte op volwassen leeftijd.

Kinderen zouden veel moeten bewegen! Maar we moeten opletten met eenzijdige sportbeoefening en overbelasting. Omdat bij kinderen hun botten nog niet volgroeid zijn geeft dit vaak aanleiding tot specifieke overbelastingsletsels. Vooral de peesaanhechtingen staan vaak onder druk. Spieren groeien niet echt maar worden door de groeiende pijpbeenderen op lengte gebracht. Stretching ter voorkoming van letsels is vaak erg nodig.

Ook overgewicht bij kinderen moet van jong af opgespoord en sterk aangepakt worden.