sportlab leuven

sport voor niet sporters

“Is sporten wel iets voor mij?” denken veel chronische patiënten. Heel zeker wel. De meeste patiënten zijn gebaat bij extra beweging.

Dit werd overdonderend aangetoond in tal van wetenschappelijke studies. Ziekte plus beweging is (bijna) altijd veel beter dan ziekte en sedentaritieit. Niet alleen de kwaliteit van leven vaart hier wel bij maar ook de overleving. Een van de belangrijkste studies die aantoonden dat fysieke fitheid een enorm effect heeft op de overleving van zieken, is deze van Meyers en al. gepubliceerd in de NEJM (2002:346 793-801) Hieruit bleek dat diabetes patiënten, ongeacht hoe goed hun suiker geregeld was, tweemaal zoveel kans hadden om voortijdig te overlijden indien ze niet genoeg bewegen.  Dit effect kon ook aangetoond worden voor hypertensie-, hyperlipidemie-, copd en obesitaspatienten.

sport voor niet sporters

Vooral de diabetes patiënten, of mensen die pre-diabetes zijn ( hoger gewicht, hoge cholesterol, wat hoge bloeddruk…) zijn zeer goed geholpen met wat sportbeoefening. Want eens diabetes is er geen weg meer terug. Volgens de huidige richtlijnen ben je dan levenslang afhankelijk van medicatie. Voorkomen is de boodschap!
Heel wat bedrijven en scholen zijn zich hiervan bewust  en organiseren tal van activiteiten om hun werknemers  of scholieren in beweging te krijgen. Alleen de overheid sensibiliseert te weinig.
Met diabetes is het van het allergrootste belang om een betere aerobe conditie uit te bouwen. En vooral dan de vetverbranding. Dit kan je maar meten aan de hand van een lactaatcurve of een ergospirometrie waarin de juiste hartslagzones worden afgebakend. Voor veel mensen met diabetes zal dat in het begin eerder gaan om stevig door wandelen. Pas later kan er misschien iets intensiever gesport worden. De hartslagzones moeten echter bepaald  worden want anders is de verleiding te groot om  intensiever te sporten en verbrandt men uitsluitend koolhydraten, heeft men honger na het sporten en gaat er geen gewicht af…


Idealiter zou iedereen trouwens voor zijn gezondheid zo’n 10000 stappen doen per dag. Dit kunnen we in de praktijk nagaan door jou eens een week zo’n stappenteller te laten dragen.

Of we analyseren je levensstijl via de body sensewear. Zie "onze diensten".
 

Ook hartpatiënten nemen best wat extra beweging! Specifiek advies en testing is hier nodig omdat zij vaak medicatie nemen die interfereert met hun hartslagzones zoals beta-blockers. Beweging voorkomt hoge bloeddruk en het is ook een hulp in de behandeling van hypertensie. Er is een duidelijk meetbaar effect van beweging op de zgn. 'goede cholesterol'. Mensen met wat hogere cholesterol hoeven vaak geen pillen te slikken indien ze maar voldoende bewegen. Veelal is hun risico op het ontwikkelen van een ernstige hart-, vaatziekte door beweging, betere bloeddruk, lager gewicht al goed gereduceerd en hoeven die cholesterolverlagers in primaire preventie echt niet.

 

Een aparte categorie zijn de astma-patienten en copd- patiënten. Daar zij tijdens inspanning een erg afwijkende longfunctie kunnen hebben is een ergospirometrisch onderzoek het beste middel om te kijken of de behandeling wel op punt staat en welk sportadvies kan gegeven worden in functie van de testresultaten. Rokers die de sigaret vaarwel zeggen en snakken naar wat meer beweging zijn ook erg gebaat met een sportmedische keuring en ergospirometrisch onderzoek.
 

Mensen die kampen met neerslachtigheid of depressiviteit nemen ook best wat extra beweging. Voelen dat je conditioneel vooruit gaat in bijv. een start to run programma geeft je mentaal een boost. In Nederland is running therapy trouwens erkend als behandelingsmethode. Mensen die fysiek fit blijven verouderen zonder noemenswaardige problemen en hebben ook minder relationele, sexuele en mentale problemen.